Eerste crowdsourced hypotheekverstrekker van Nederland krijgt groen licht

Persbericht, 23 juni 2016

 

Eerste crowdsourced hypotheekverstrekker van Nederland krijgt groen licht

 
Amsterdam 23-06-2016 – De Nederlandse hypotheeksector krijgt binnenkort concurrentie van de crowd. Start-up Jungo heeft van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) de vergunning gekregen voor haar people-to-people hypotheek. Hierbij kan iedereen investeren in hypotheken. Zo kun je de huizenkopers helpen aan een voordelige hypotheek terwijl je zelf een mooi rendement maakt. Volgens mede-oprichter Vincent van den Noort is met de goedkeuring van de AFM de belangrijkste barriere voor de start weggenomen: “We gaan ons nu klaarmaken voor een lancering in de tweede helft van dit jaar, de champagne staat alvast koud”.

Nieuw in Nederland

Waar crowdfunding voor bedrijfsleningen intussen gemeengoed is, was het lange tijd stil op de hypotheekmarkt. Met Jungo is de eerste hypotheekverstrekker waarbij iedereen mee mag investeren een feit. Het is een nieuwe hypotheekvorm voor een nieuwe generatie: de millennials. Via het online Jungo platform wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Jungo is daarmee onderdeel van een grotere trend: de wij-economie of collaborative economy. Dit zijn online marktplaatsen, zoals Airbnb, waarbij zowel vraag als aanbod voordeel behalen. Voor de hypotheek zelf moet je nog wel even langs de hypotheekadviseur.

Vertrouwen staat voorop

De markt voor alternatieve financieringen, zoals crowdfunding, ontwikkelt zich in razend tempo. Jungo vindt veiligheid en vertrouwen cruciaal en doet er alles aan om dat te waarborgen. “Wij hebben een volledige vergunning voor aanbieden en bemiddelen hypothecair krediet en staan daarmee onder toezicht van de AFM”, zegt Gerard Looijen, directeur Finance, Risk & Operations van Jungo. “Wij zijn trots dat de AFM hiermee durf toont en zo innovatie mogelijk maakt”.

Het verbinden van mensen

Jungo heeft tot doel financieren van hypotheken eerlijk en simpel te maken. Jungo werkt daarom al een jaar aan het ontwikkelen van een platform dat ervoor zorgt dat toekomstige klanten via een veilige omgeving kunnen investeren in het droomhuis van iemand anders. Dat betekent echter niet dat mensen bij Jungo meer kunnen lenen dan bij de bank: “Het is niet ons doel om mensen op te zadelen met hogere schulden, we willen juist bereiken dat we samen zorgen voor een voordeligere hypotheek”.